Dedelerimiz ve Ninelerimiz İlk Dersini Yaptı
625
10:50
29.05.2015

 

Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi´nin birlikte yürüttüğü ´Gölcük Vizyon 2023´ kapsamında ‘Dedelerimiz ve Ninelerimizden Öğreniyoruz’ projesinde uygulama aşamasına bugün geçildi.

 

Gölcük Donanma İlkokulu’nda yapılan dede ve ninelerimizin deneyimlerini paylaşması sürecine, Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, Kocaeli Üniversitesi Arş. Gör. Gizem Günçavdı, Kocaeli Üniversitesi Arş. Gör. Yaser Arslan, Gölcük Donanma İlkokulu Müdürü Kadir Sonugelen, Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Gülşah Atabey ve öğretmenler katıldı.

 

Gölcük İlçe Mili Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, ‘Milli Eğitim olarak ‘Dedelerimiz ve Ninelerimizden Öğreniyoruz’ projesini kaybolan değerlerimizi yeniden ele almak olarak görüyoruz’ dedi. Kocaeli Üniversitesi’nin projeye akademik boyut kattığını ve işi kontrol edilebilir bir şekilde örnek bir çalışma olarak ele aldığını ifade eden Ercan Gülsuyu, çalışmanın toplum adına diğer kurumlara da yayılması gerektiğinin önemine değindi.

 

Gölcük İlçe Mili Eğitim Müdürü Ercan Gülsuyu, anne babanın günümüz koşuşturması içinde, çocukların devletin çeşitli bilimsel kontrol edilebilir müesseselerde yetişmesine vesile olsalar da, bunun hiçbir zaman bir dedenin ve ninenin aile içerisindeki sıcaklığın tam karşılığı olmadığı yorumunu yaptı.  Gülsuyu, büyüklerimiz evimizin içerisinden çıkmışlarsa, eksiklik olan bu sıcaklığın çocuklar üzerinde tedavi edilmesi ve giderilmesi gerekir mesajını verdi. Gülsuyu ‘Çocukların aile büyüğünün anne ile baba olmadığını, yani bir ailede 70 yaşında da aile büyüğü olabilir mantığının televizyonlarda değil canlı hayatta görmeleri gerekir’ dedi. Ercan Gülsuyu ‘Sağlıklı, bilgili, altyapısı olan yaşlı insanları da genç nesillerle kısa sürede olsa bir araya getirip, çocukların bakışını, hayalini genişletmesi anlamında, büyüklerin de yaşadığı tecrübeleri gelecek nesillere paylaşması adına güzel bir proje olarak görüyorum ve destekliyorum’ şeklinde konuştu. Kendisinin geniş aile tipinde yetiştiğini söyleyen Gülsuyu, ‘Dedemin anlattığı hikâyeler ve tavsiyeler, daha sonra atasözü olarak nakşetmiş ve hayatıma yön vermiştir’ dedi. Fakat günümüzdeki jenerasyonda böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirten Ercan Gülsuyu, hem gençlerin hem de yaşlıların birbirlerini istemediğinin altını çizdi. Gülsuyu, aile ve çocukların projeyle büyüklerin önemini fark etmesi ve toplumun daha sağlıklı bir hale gelmesi temennisinde bulunarak sözlerine son verdi.

 

Gölcük Donanma İlkokulu Müdürü Kadir Sonugelen, proje yürütücüsü Doç. Dr. Soner Polat ve öğretmenlerimizin toplantı yaparak, paralelinde büyüklerimize ders programları hazırladığını söyledi. Sonugelen, bugün farklı sınıflarda ilk dersin yapıldığını ve güzel bir başlangıç olduğunu ifade etti. ‘Dedelerimiz ve Ninelerimizden Öğreniyoruz’ projesiyle kuşaklar arası irtibatın çok önemli olduğunu belirten Sonugelen, ‘Sınıfa girip çocuklara baktığım zaman gözlerindeki pırıltıyı gördüm’ dedi. Gölcük Donanma İlkokulu Müdürü Kadir Sonugelen, sadece çocuklardan değil, velilerden gelecek tepkilerin de önemli olduğunu vurgulayarak ‘Umarım suya bir taş attık, bunun halkaları birçok yere ulaşır’ mesajıyla konuşmasını noktaladı.

 

Kocaeli Üniversitesi Arş. Gör. Yaser Arslan ‘Bir üçüncü sınıf öğrencisi için sınıf ortamında dedesini ya da ninesini görmek bence tarif edilemez bir duygudur’ diyerek sözlerine başladı. Arş. Gör. Yaser Arslan, ilk etapta çocukların dedelerini ve ninelerini sınıf ortamında görmesinin şaşırtıcı olduğunu, fakat değişik sorular sorduktan sonra alıştıkları bilgisini verdi. Arş. Gör. Arslan ‘Projenin tüm yönleriyle kontrol edilebilir ve doğal bir süreç olarak işlemesi, projeyi güzel kılan yönlerden birisidir’ dedi. Arş Gör. Arslan, Projeyi sürdürülebilir kılmak istediklerini belirterek, proje sonunda öğretmenlere ve öğrencilere anketler uygulayıp veriler elde edecekleri bilgisini de verdi.

 

ninemle_dedem_projeninemle_dedem_projeninemle_dedem_projeninemle_dedem_projeninemle_dedem_proje

 

 

 

 

Yayın Tarihi: 29.05.2015