KOCAELİ GÖLCÜK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Özel yetenekli öğrenciler için yeni stratejiler hazırlandı

Özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) uygulanmak üzere 19 branşta etkinlik kılavuzu hazırlandı.

 


BİLSEM´lerin daha çok araştırma, deney, gözlem ve uygulamaların ağırlıklı olarak yapıldığı merkezler olması için yeni stratejiler hayata geçirilecek. 

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, Türkiye´de özel yetenekli öğrenciler için kapsamlı destek eğitim modelinin uygulandığı kurumların BİLSEM´ler olduğunu ifade etti.

Türkiye genelinde her ilde ve büyük ilçelerde BİLSEM açılmasını hedeflediklerini belirten Güngör, "70 ilde 83 BİLSEM bulunuyor. BİLSEM´i olmayan çok az ilimiz kaldı. Oralarda da mekan problemini çözmeye çalışıyoruz" dedi.

BİLSEM´lerde görev yapacak öğretmen alım sürecini geçen hafta tamamladıklarını bildiren Güngör, BİLSEM´ler için başvuruda bulunan 6 bin 33 öğretmeni puan üstünlüğüne göre mülakata aldıklarını belirtti.

Güngör, bilişim teknolojileri, biyoloji, coğrafya, felsefe, fen bilimleri, fizik, görsel sanatlar, ilköğretim matematik, ingilizce, kimya, matematik, müzik, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, teknoloji tasarım ve Türkçe olmak üzere 19 branşta 998 öğretmenin atamasını yaptıklarını söyledi.

 

İlkokul birinci sınıflara tabletle sınav yapılacak

BİLSEM´lere öğrenci seçiminde geçen yıl olduğu gibi merkezi sınav düzenleyeceklerini, ayrıca bu yıl ilk defa öğrenci seçimini ilkokul birinci sınıftan itibaren yapacaklarını belirten Güngör, birinci ve ikinci sınıf öğrencilerini 4 bin 500 tablet üzerinden gruplar halinde, randevulu sistemle interaktif sınava alacaklarını söyledi.

Güngör, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin de yine merkezi sınavla seçileceğini ifade etti. 

Sınıf öğretmenlerinin öğrencilerini BİLSEM´lere aday gösterme sürecinin 9 Kasım´da başladığını bildiren Güngör, daha sonra öğrencilerin değerlendirme süreçlerinin tamamlanacağını ve gelecek yıl bu öğrencilerin BİLSEM´lere başlayacaklarını söyledi.

 

BİLSEM´lere kurum ve kuruluşlar destek verecek

Güngör, BİLSEM´lerdeki eğitimin kalitesini yükseltmek için öğretmenler, akademisyenler ve paydaşlarla çalıştaylar düzenlediklerini aktararak, ilk defa her bir program için ayrı ayrı olmak üzere 19 etkinlik kılavuzu oluşturduklarını bildirdi.

Kılavuzlarla, BİLSEM´lerde eğitim alacak öğrencilerin ve öğretmenlerin izleyeceği yolun belirlendiğini ifade eden Güngör, "BİLSEM´ler klasik okullar gibi kazanımların ölçüldüğü merkezler değil. Kılavuzlarla, BİLSEM´lerde uygulanacak programlardaki yöntemleri belirlemiş olduk. Ama konunun nasıl, hangi malzemeyle, nerede işleneceğini BİLSEM´lerin öğretmenlerine ve yürütme kurullarına bıraktık" diye konuştu.

Güngör, BİLSEM´lerde uygulanacak programlara ilişkin şu bilgileri verdi: "Bu sene, BİLSEM´lerde görsel etkinlik, resim, grafik, edebiyat ve dil uygulamalarımız ağırlıklı olacak. Bunların bir kısmı BİLSEM´lerde, bir kısmı ildeki konuyla ilgili sanat kurumları, atölyeler, özel kuruluşlar, araştırma kuruluşlarında yapılacak. Programların büyük kısmı bu mekanlarda işlenecek. Yani öğrencilerimiz hem kendisi yapacak hem kendisinin yaptığı işi bir ustanın nasıl yaptığını gözleyebilecek, izleyebilecek. Haftanın belli günleri öğrenciler, çeşitli kurumları ziyaret edecekler. Belli günlerde, meslek büyüklerini BİLSEM´lere davet edeceğiz. Müzeler, sanat kurumları, resim galerileri öğrencilerimizin doğal çalışma ortamı olacak. Fen bilimleri öğrencilerimiz de üniversitelerin, kamu ve Ar-Ge kuruluşlarının laboratuvarlarında çalışma imkanı bulabilecekler."

 

TÜBİTAK deney setleri BİLSEM´lerde

Güngör, BİLSEM´lerin okullardaki gibi eğitimlerin verildiği mekanlar değil, daha çok araştırma, deney, gözlem ve uygulamaların ağırlıklı olarak yapıldığı merkezler olmaları için çalıştıklarını anlattı. Güngör, bu kapsamda TÜBİTAK´la da işbirliği içinde olacaklarını ve bu merkezlerde bilim söyleşilerinin yapılacağını aktardı.

TÜBİTAK´ın deney setleri hazırladığını ve bu setlerin ilk pilot uygulamasının BİLSEM´de gerçekleştirildiğini bildiren Güngör, "Bunlardan olumlu sonuç aldık. TÜBİTAK, bu pilot uygulamasını deney setleriyle olan çalışmalarını yine BİLSEM´ler aracılığıyla devam edecek. Daha sonra da bunu tüm eğitim sistemine yaygınlaştırmayı planlıyorlar" diye konuştu. 

BİLSEM´lerle ilgili çalışmalarda başka kurumlardan destek aldıklarını söyleyen  Güngör, kurumların heyecanla BİLSEM´lere katkı sunmak için çaba göstermelerini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Kavaklı Mahallesi, Adnan Menderes Bulvarı, No 55 KOCAELİ / GÖLCÜK - 0262 412 62 98 / 412 98 11

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.