Hareketlilik, kişilerin dolaşım özgürlüğünün bir parçası olarak; AB'de karşılıklı ve kültürler arası anlayışı geliştirmenin, ekonomik, sosyal ve bölgesel gelişimi artırarak istihdamı teşvik etmenin, yoksulluğu azaltmanın ve aktif Avrupa vatandaşlığını teşvik etmenin bir aracı olması bakımından önemli bir etkiye sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti olarak 2004 yılında dahil olduğumuz Avrupa Birliği Eğitim Programları, halen içerisinde bulunduğumuz Erasmus+ Programı dahilinde devam etmektedir. Son 7 yıl içerisinde Avrupa Birliğine uyum sürecine katkı yapmak adına tüm Türkiye'den yaklaşık 12.000 yararlanıcı yurt dışı hareketliliği gerçekleştirmiştir. Bu hareketlilikler, mesleki gelişimin yanında kişisel gelişim ve kültürel uyum açısından da son derece önemli katkılar sağlamaktadır. Hayatboyu Öğrenme Programında Leonardo Da Vinci Certificate olarak anılan ve Erasmus+ Programında Mesleki Eğitim ve Öğretim Hareketliliği Akreditasyonu (VetCharter) adıyla 2016 yılından itibaren uygulanmaya başlayan program; Türkiye Ulusal Ajansı tarafından öğrenci ve öğretmenler için Mesleki Eğitim ve Öğretim hareketliliği projeleri gerçekleştirme başarısını ispatlamış kuruluşlara, çok yıllı yeni bir kaynak sağlayarak uluslararası stratejilerini geliştirmelerine katkıda bulunmaktadır. Kurumlarımızı uzun vadede daha uluslararası bir kurum yapmak, düzenli ve sürdürülebilir hareketlilikler organize etmesini sağlamak amacıyla önceki yıllarda en az 3 hareketlilik projesini başarıyla tamamlamış kurumların başvurusuna açıktır.
Tüm Avrupa'da Mesleki Eğitim ve Öğretim Hareketliliği Akreditasyon (VetCharter) Belgesi sahibi toplam 685 kurum bulunmaktadır. 2019 yılında yaklaşık 122 milyon Avro fon kullanan VetCharter sahibi kurumlar, her ülkede kaliteli ve verimli hareketlilikler gerçekleştiren kurumlar olarak göze çarpmaktadır. Mesleki Eğitim ve Öğretim Hareketliliği Akreditasyon belgesini ülkemizde; yeterli insan kaynağını, mevcut uluslararası ağlarını ve uluslararasılaşma stratejisinin kalitesini kanıtlamış mesleki eğitim kurumlarına Türkiye Ulusal Ajansı tarafından verilmektedir. Türkiye'de Mesleki Eğitim ve Öğretim Hareketliliği Akreditasyon Belgesi (VetCharter) sahibi olan 10 Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumu bulunmaktadır.
Müdürlüğümüze bağlı Şehit Volkan Tantürk Lisemiz bu kurumlar arasında yer almış İlimizde düzenlenen MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ AKREDİTASYONU OKULLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ VE İYİ UYGULAMALARIN PAYLAŞIMI KOCAELİ ÇALIŞTAYI'nda İlçemiz ve bölgemizi başarıyla temsil etmiştir.
Bu çalıştay; VetCharter sahibi kurumların iyi uygulamalarını paylaşması, 2019-2023 Uluslararasılaşma Stratejik Planları doğrultusunda ortak gerçekleştirilecek çalışmaların ve yeni proje fırsatlarının görüşülmesi, hareketlilikler sırasında karşılaşılan sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara çözüm önerilerinin, Türkiye Ulusal Ajansı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşılması amacıyla 7-8 Ocak 2020 tarihleri arasında Kocaeli Luxor Garden Hotel'de düzenlenmiştir. İki gün süren toplantı dört bölümden halinde gerçekleşmiştir. İlk bölümde kurum tanıtımları ve Akreditasyon Programı sunumu, İkinci bölümde Hareketlilikler ve Muhasebeleştirmede karşılaşılan sorunların tartışıldığı Çalıştay oturumları, üçüncü bölümde Ulusal Ajans yöneticileriyle yapılan Destek oturumu ve son bölümde ise Ulusal Ajans yöneticilerinin 2020 teklif çağrısı ile ilgili bilgilendirme ve Soru / Cevap Paneli olarak gerçekleşmiştir. Bölgemiz ve İlçemizi VetCharter belgesi alarak MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ AKREDİTASYONU OKULLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ VE İYİ UYGULAMALARIN PAYLAŞIMI KOCAELİ ÇALIŞTAYI'nda temsil eden başta Şehit Volkan Tantürk Lisemiz Okul Müdürü Sayın Metin YALAZ ve Proje Yöneticisi Bilişim Öğretmeni Sayın Gökhan ABAYHAN olmak üzere Avrupa Birliği Projeleri ve çalışmalarında yer alan, emeği geçen tüm yönetici ve öğretmenlerimizi yürekten kutluyor başarılarının devamını diliyoruz.